Как да останем щастливи въпреки празниците?

Тази статия е публикувана във вестник Български Пламък от 4 декември, 2015.

Какво се случва с нас по време на пред-ваканционния сезон?

Повече хора, повече дейности, повече трафик, повече списъци със задачи, завишени очаквания и повече емоции отколкото обикновено. Това води до по-малко търпение, по-реактивно поведение и повече конфликти. Освен това, ако това е един от първите ни коледни сезони в Торонто, изпитваме повишен стрес от количеството нова информация и натискът върху нас да не направим грешка. Родителите са особено напрегнати, тъй като те получават допълнителна доза от списъци за подаръци, концерти, снимки с Дядо Коледа и детски забави. „Но нали това трябва да е един много красив и щастлив период от годината, изпълнен с радост и обич.“ Да, така е по филмите и рекламите. Макар и да ни носят удоволствие, те също могат да предизвикат мисълта, че нещо не е наред с нас, че се проваляме и да ни накарат да се чувстваме несигурни.

 

Как да се справим?

  1. Отпуснете се. Приемете, че този период е малко ненормален. Той просто е.
  2. Информирайте се. Развийте си нови нагласи и практики, както и начини за справяне като се учите от експертите. Има толкова много писано. Търсете, четете, слушайте и се опитайте да прилагате наученото.
  3. Не се опитвайте да се променяте през този месец. Ако все пак решите, изберете само едно нещо в даден момент. Нашата психическа енергия е ограничена.
  4. Ако не сте в състояние да получите достатъчно сън, не се притеснявайте, не се обвинявайте. Много хора страдат от безсъние. Има много възможни причини. За да резберете причината за вашето безсъние, вижте стъпки 1 и 2.
  5. Мислете позитивно за себе си, дори ако това е супер трудно. Най-вероятно, вие притежавате интелигентността и способностите необходими за да управлявате живота си. Ако сте установили, че не можете да се справите и сте решили да потърсите професионална помощ, това е умна и смела постъпка, която също показва стратегическо мислене.

 

Как мога да помогна на моя партньор и семейството?

  1. Въведете лично спокойствие следвайки съветите по-горе. Кажете на най-близките си от какво имате нужда, за да запазите това лично спокойствие и как те могат да допринесат за това.
  2. Дайте на другите пространство да живеят и правят грешки. Бъдете наясно с вашата нужда да ги контролирате.
  3. Наблюдавайте най-близките си, за да прецените техните нужди. Питайте ги. Правете това, което те искат, така както те го искат, ако можете. Не обещавайте преди да сте проверили, че сте спокойни и имате време на разположение.

 

Какво ще кажете за моите деца? Те имат нужда от мен през цялото време.

Не съвсем. Вижте от какво точно се нуждаят – вашето присъствие, успокоение, добра храна, рутини, или пример. Понякога не е очевидно.